Share |

Väreilevien ajatusten blogi

Plasebovaikutus

Lauantai 8.11.2014 - Hanna-Leena

Yksi varmimmista onnistumisiin
johtaneista neuvoista on se, että
kun autat ihmisiä onnistumaan,
he tuottavat haluamasi tulokset.
Keskity ihmisiin, älä tuloksiin

iltayo_sakylan_suuntaan.jpg

Plasebo- eli lumelääke saa aikaan aivoissa todellisia muutoksia. se aktivoi suureksi osaksi samoja prosesseja kuin oikea lääke. Tämä on faktaa, useissa luotettavassa tutkimuksissa todettua.

Aivojen kuvantamistutkimukset osoittavat kiistattomasti, että lumevaikutus on todellista, sanoo integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professorii Hasse Karlsson Helsingin Sanomien kirjoituksessa Lumeen arvoitus (5.11.14).  Hän korostaa sen seikan vallankumouksellisiutta, että placebolääke käyttää eri vaikutusväyliä sen mukaan, mihin vaivoihin se on annettu. Kipulääkeplasebo aktivoi kipua sääteleviä järjestelmiä, Parkinson-potilaalle annettu lumelääke aktivoi mekanismeja, jotka vähentävät vapinaa, jäykkyyttä jne. Miten tyhmä sokeripilleri voi tietää, miten sen pitää vaikuttaa ja osaa sen tehdä? Tavalla tai toisella tietenkin on kysymys ihmisen omasta alitajunnasta, millaisia toipumismekanismeja se saa aikaan.

Karlssonin näkemys on, että parantavaa on lääkärin ja potilaan välinen hoitosuhde. Lääkärin oma käsitys hoidosta tai lääkkeestä vaikuttaa lumeen tavoin. Tämäkin asia on tutkimuksissa todettu. Karlsson painottaa lääkärin toiveikkuuden merkitystä potilaan paranemiselle, rehellisyyden rajoissa tietenkin.

Sanan hoitosuhde tilalla voisi yhtä hyvin olla vuorovaikutus.

Jos tarkoituksenmukainen vuorovaikutus voi muuttaa aivotoimintaa tai parantaa sairauksia, miten millään vuorovaikutusalalla voidaan jättää hyödyntämättä sen positiivinen plasebovaikutus. Tai itse asiassa missään töissä, vaikka "ihmisaloilla" merkitys lienee suurin.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vuorovaikutus, kasvatus, hoitoala, myynti, motivointi, arvostus, toivo