Sydänmindfulness (SMF®) on harjoitusohjelma, joka vaalii sydänterveyttä ja tukee sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia. Sen ovat yhteistyössä Suomen Sydänliiton kanssa kehittäneet Sirpa Tuominen ja Jaana Jetzinger. Menetelmän kehittämisessä on huomioitu sen sopivuus mahdollisimman monelle, myös toipumis- ja kuntoutusvaiheessa oleville henkilöille. Kahdeksan viikon harjoitusohjelman aikana käydään läpi hyvinvointiin liittyviä teemoja sekä tehdään monipuolisesti erilaisia mindfulness-harjoituksia, jotka on tämän jälkeen helppo liittää osaksi omaa arkea. Sydänminfulness-tunneilla opitaan ohjaajan opastamana sekä taitoja, tietoa että asennetta. Ne johdattavat kohti sellaista elämisen ja olemisen tapaa, joka parantaa hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

Sydänmindfulness - kuten kaikki mindfulness - auttaa välttämään toimimista automaattiohjauksella. Sen tarkoitus on lisätä läsnäoloa ja tietoista tekemistä. Siitä hyötyvät sekä keho että mieli. Sydänmindfulness SMF®-harjoitusohjelman kehittämisessä on hyödynnetty mm. lääketieteen, fysioterapian ja psykologian tutkimustietoa ja kehittäjien syvällistä perehtymistä ja kokemusta mindfulness-pohjaisesta harjoittamisesta.

Olen ilokseni pätevöitynyt myös sydänmindfulnessohjaajaksi, em. kehittäjien Sirpa Tuomisen ja Jaana Jetzingerin koulutuksessa muutamalle mindfulnessohjaajalle.

Sydänmindfulnesskurssi sopii mainiosti paitsi sydänpotilaille ja -kuntoutujille myös kenelle tahansa sydänterveydestään kiinnostuneelle. Kursseja järjestetään yhteistyössä sydänliiton kanssa, mutta myös muut yhteistyötahot ja yksityiset kurssit ovat mahdollisia. Sopiva osallistujamäärä kurssilla on 10-14 henkeä.